Sağlık Bakanlığı’nın Manisa’dan başlattığı ‘Anne Dostu Hastane’ projesinin uygulandığı Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi, Akhisar Devlet Hastanesi ve Turgutlu Devlet Hastanesi’ne sertifikaları verildi. Şehzadeler Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni’nde düzenlenen törene TKHK Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Yatman, THSK Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanı Uzman Dr. Sema Sanisoğlu, Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Erol Karaca, hastane yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Karaca; “Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi olarak Türkiye’de ilk kez verilen bu ünvanı alan üç hastaneden birisi olduğumuz için gururlandık.
Anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak amacı ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından yürütülen “ANNE DOSTU HASTANE” projesi kapsamında pilot il olarak seçilen Manisa’da bakanlığın belirlediği kriterleri sağlayan üç hastaneye Anne Dostu Hastane Ünvanı verildi.
Anne, bebek ve aile dostu bir proje olan “Anne Dostu Hastane” projesinde, mahremiyete dayalı tek kişilik “Doğum Üniteleri”nin oluşturulması esas alınmıştır. Normal doğumu özendirmek, son yıllarda hızla artan sezaryan ile yapılan doğumları ve müdahale oranlarını azaltmak hedeflenmektedir. Yanında uygun bir refakatçi ile gebelerin kendilerini rahat ve ev ortamında gibi hissetmeleri ve yatağa bağlı kalmadan özgürce hareket edebilmeleri, tek kişilik odalarda doğum yapabilmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.
Anne Dostu Hastane ünvanı alan bir kurum olarak amacımız, tüm gebelerin, gerektiğinde bir yakınının da kalabileceği tek kişilik odalarda doğum yapmalarını sağlamak,gereksiz sezeryan ameliyatlarını önlemek ve doğum yapacağı hastaneyi, personeli, ebe ve doktorunu gebelik döneminde tanımasını ve hastanemizin doğum için en çok tercih edilen hastane olmasını sağlamaktır.Tüm gebeleri hastanemizde takip edilmeye, gebe okulumuzu,doğum salonu ve servislerimizi görmeye davet ediyoruz.En önemli hedefimiz normal doğumu teşvik etmektir” dedi.
Doğumhane
Anne Dostu Hastane Kriterleri (10 Adım) |
1. Güvenli ve kaliteli gebelik izlemi ve doğum hizmeti almak bütün anne adaylarının hakkıdır. |
2. Verilen hizmet, gebelik dönemi, travay, doğum ve doğum sonrası bakım ve danışmanlık hizmetlerini kapsamalıdır. |
3. Kurumlarda poliklinik, eğitim, danışmanlık ve doğum hizmeti verilen ortamlar ulusal standartlara uygun hazırlanmalıdır. |
4. Mahremiyet beklentileri itina ile karşılanmalı, hijyen ve konfor standartları yüksek tutulmalıdır. |
5. Kanıta dayalı olmayan müdahaleler rutin olarak uygulanmamalıdır. |
6. Hizmet sunumu için gerekli olan insan kaynakları ve lojistik destek optimum düzeyde olmalıdır. |
7. Acil obstetrik durumlarda sevk kriterlerine uyulmalıdır. |
8. Doğum hizmeti anne ve bebek odaklı olmalıdır. |
9. Hizmet sunanların bilgi ve beceri kapasitesini güçlendirmeye yönelik aktiviteler planlanmalı ve uygulanmalıdır. |
10. Verilen hizmetlerle ilgili gerekli kayıtlar tutulmalı ve düzenli aralıklara analizleri yapılarak hizmetlerin geliştirilmesinde kullanılmalıdır. |